Podijeli

Kontekst: Prava i status logoraša

Osnovni sud u Beogradu nedavno je presudio da država Srbija državljaninu Bosne i Hercegovine Muji Vatrešu treba isplatiti otprilike pet hiljada eura, zbog toga što je nakon pada Srebrenice i Žepe 1995. godine, bio zarobljen u logorima Šljivovica i Mitrovo polje na teritoriji Srbije. To je prvi slučaj u kojem je neki sud u Srbiji presudio u korist bivšeg logoraša.

Šta znači prva sudska presuda u korist bivšeg zarobljenika logora u Srbiji? Zašto je za donošenje prve presude trebalo skoro 20 godina? Sa kojim se problemima suočavaju logoraši u traženju pravde i ostvarenju osnovnih prava? Šta je smetnja bržem rješavanju problema i okončanja sudskih sporova?

U večerašnjem izdanju Konteksta o pravima i statusu zarobljenika u logorima. Gosti emisije su: u Sarajevu - bivši predsjednik Saveza logoraša Bosne i Hercegovine Murat Tahirović; u Zagrebu - član Hrvatskog društva logoraša i predsjednik Udruge pravnika "Vukovar 1991" Zoran Šangut te u Beogradu - koordinator projekta reparacije u Fondu za humanitarno pravo Petar Žmak.

Večerašnji Kontekst vodi Marina Riđić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi