Podijeli

Kontekst: Prahistorija Balkana

Kontekst: Prahistorija Balkana

Šta arheološki nalazi govore o životu čovjeka na Balkanu u prahistorijsko vrijeme? Kada su se i kako razvile te izumrle kulture Lepenskog vira, Vinče, Starčeva, Vučedola, Butmira? Kako sačuvati prahistorijska nalazišta i zaštititi ih od uništavanja i urbanizacije?

Koliko nam istraživanja mogu pomoći u razumijevanju tako daleke prošlosti, usponima i padovima prahistorijskih balkanskih kultura?

O tome u Kontekstu govore: Andrej Starović, arheolog i viši kustos Narodnog muzeja, Mario Novak, naučnik iz Instituta za antropologiju iz Zagreba, i Mario Gavranović, arheolog i zamjenik direktora Instituta za evropsku i orijentalnu arheologiju Austrijske akademije nauka.

Uvodnu priču iz Aleksandrovca u Srbiji pripremila je Jelena Milutinović. Voditeljica je Jasmina Kos, a emisiju je uredio Dragan Stanimirović.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi