Podijeli

Kontekst: Potomstvo na otplatu

Kontekst: Potomstvo na otplatu

Bosna i Hercegovina nema zakon o biomedicinski potpomognutoj oplodnji pa je i sufinansiranje iz zdravstvenih fondova komplikovano. U entitetu Republika Srpska plaćena su dva pokušaja vantjelesne oplodnje, a pojedine lokalne zajednice plaćaju još po jedan. U Federaciji BiH postoji praksa refundacije troškova u pojedinim kantonima, ali besplatnih postupaka nema. Procjenjuje se da je stopa neplodnosti u Srbiji od 16 do 18 posto, što je gotovo 300.000 parova. U Hrvatskoj svaki šesti par ima problem neplodnosti. Tamošnji ljekari zadovoljni su Zakonom o medicinski potpomognutoj oplodnji, iako toj zemlji nedostaje banka jajnih ćelija i sjemena.

Devedesete godine prošlog vijeka donijele su veliki napredak u reproduktivnoj medicini. Međutim, kako do potrebnog novca za željeno potomstvo, za Kontekst govore:

-              Jasmina Zubić, zastupnica SDP-a u Parlamentu FBiH, 

-              Indiana Husić-Šabanović iz udruženja „Fertilitas“ i

-              Dragana Krstić iz udruženja „Šansa za roditeljstvo“ u Beogradu.

Emisiju vodi Anne Marie Ćurčić, uredila Žana Kovačević.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi