Podijeli

Kontekst: Pomilovanja i amnestije

Jesu li pomilovanja, kao akt milosti, postala sredstvo neograničene političke volje pojedinca? Gdje prestaje milosrđe a počinju zloupotrebe? Koliko su opravdane amnestije i kakvu poruku šalju javnosti? Jesu li pomilovanja samo za privilegirane?

U večerašnjem izdanju Konteksta govorimo o pomilovanju i amnestiji. Među pomilovanim su proteklih godina bili i osuđeni za ubistva i druga teška krivična djela, ali i brojni političari.

Gosti emisije su u Skoplju - politikologinja sa Univerziteta za jugoistočnu Evropu dr. Mirjana Maleska; u Beogradu - sociolog i kriminolog sa Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja dr. Zlatko Nikolić i u Sarajevu - bivši sudija i tužilac, predsjednik Foruma građana Tuzle, Vehid Šehić.

Večerašnji Kontekst vodi Anne Marie Ćurčić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.