Podijeli

WwVBxTuxNts

Kontekst: Položaj mladih

Koliko je siva sadašnjost, a koliko svijetla budućnost mladih na Balkanu? Jesu li aktivni ili pasivni sudionici aktuelnih događaja? Koliko su zainteresovani za promjene u društvu? Kako se mogu zaposliti i osigurati egzistenciju?

Položaj mladih u zemljama regije teži je nego u ostalim dijelovima Evrope. U Bosni i Hercegovini gotovo 60 posto, a u Srbiji i Hrvatskoj više od polovine mladih je nezaposleno.

Šta je razlog tome, kako promijeniti takvo stanje i kako stvoriti okruženje u kojem će mladi biti pokretačka snaga, razgovaramo sa našim gostima: u Beogradu je Jovana Tripunović iz Krovne organizacije mladih Srbije, mreže koja okuplja pet nacionalnih omladinskih organizacija; u Zagrebu Marko Boko, predsjednik Mreže mladih Hrvatske, saveza 69 hrvatskih nevladinih organizacija mladih i u Sarajevu - Jan Zlatan Kulenović, direktor Omladinske informativne agencije. 

Emisiju vodi Dalija Hasanbegović. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.