Podijeli

tt_VgjC3q0g

Kontekst: Položaj i prava manjina

Kakva je pozicija manjinskih nacionalnih zajednica u zemljama zapadnog Balkana, kako su regulirana njihova prava na obrazovanje na maternjem jeziku, zapošljavanje i očuvanje tradicije, a kako to izgleda u praksi? Da li "manjine" ponovo mogu biti kohezioni faktor ovih prostora?

Nacionalna manjina je, prema definiciji, dio određenog naroda koji ne živi u svojoj nacionalnoj državi već u drugoj, zajedno sa drugim narodima. Položaj nacionalnih manjina određen je međunarodnim pravom, ali je pod velikim utjecajem društvenih prilika i političkih karakteristika države u kojoj žive. U zemljama Balkana, nacionalne manjine čine i do trećine ukupnog stanovništva pojedinih država. O njihovom položaju i pravima razgovaramo sa našim gostima.

U Beogradu - predsjednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova u Skupštini Srbije - Meho Omerović,
U Sarajevu - ombudsman za ljudska prava Bosne i Hercegovine - Jasminka Džumhur,
i u Skoplju - pisac i predsjednik nevladine organizacije za ljudska prava Civil - centar za slobodu - Džabir Derala.

Uvodni prilog uradio je Marko Subotić. Voditeljica: Anne Marie Ćurčić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.