Podijeli

Kontekst: Političke krize regije

Koliko su stabilne vladajuće koalicije u zemljama regije? Da li će makedonsko Sobranje u ovom mandatu ostati bez opozicije? Zašto opozicioni poslanici nisu željeli  preuzeti mandate? Da li su izabrani političari odgovorni prema  biračima i onome što su obećali?   

Novi saziv Sobranja Makedonije, konstituiran je bez zastupnika iz Socijaldemokratskog saveza Makedonije i Nacionalnog demokratskog preporoda, koji su osvojili  35 mandata, ali su ih vratili. Kako kažu, izbori nisu bili fer i demokratski. Zakon i Ustav Makedonije, ne poznaju ovakvu situaciju te još nije poznato hoće li biti raspisani novi izbori za ovih 35 mandata.

U očekivanju redovnih izbora u BiH, na pomolu su nove koalicije a ekonomsko-socijalna situacija sve je teža. 

U Hrvatskoj, godinu dana prije isteka četvorogodišnjeg mandata, podrška aktuelnoj vlasti, prema provedenim istraživanjima, sve je manja. O ovim temama razgovaramo sa našim gostima. U Skoplju je Radmila Šekerinska, potpredsjednica Socijaldemokratskog saveza Makedonije; u Sarajevu Suad Kurtćehajić, profesor na Fakultetu političkih nauka i u Zagrebu Aleksandra Kolarić, komunikacijska savjetnica i bivša portparolka u Vladi Ivice Račana.

Voditelj je Marko Radoja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.