Podijeli

Kontekst: Policija i politika u Kantonu Sarajevo

Kontekst: Policija i politika u Kantonu Sarajevo

Nezavisni odbor Skupštine Kantona Sarajevo u više je navrata upozorio na neregularnosti u radu policije ovog kantona i neophodnost donošenja zakona koji uređuju sigurnost, ali i rad policije.

Slučaj Dženana Memića nije riješen ni nakon duže od dvije godine, uprkos velikom pritisku javnosti i porodice, a za njega se čulo daleko izvan granica kantona. Saobraćajne nesreće sa smrtnim ishodom svakodnevni su strah Sarajlija, a ne tako davno građani su svjedočili i višednevnoj potrazi i spektakularnom hapšenju bjegunca iz zatvora u centru grada.

Stručnjaci upozoravaju da nadzor policije u Kantonu Sarajevo mora biti sistemski, a stručnost jedini kriterij za izbor i imenovanja policajaca.

O ovim temama za Kontekst govore Samir Čorbo iz Nezavisnog odbora Skupštine Kantona Sarajevo, Elvedin Okerić, predsjednik Komisije za sigurnost Vlade Kantona Sarajevo, i Nermin Pećanac, bivši ministar unutrašnjih poslova KS-a.

Emisiju vodi Marina Riđić, uređuje Žana Kovačević.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi