Podijeli

Kontekst: Otići ili ostati u EU?

Kontekst: Otići ili ostati u EU?

Dva mjeseca prije predviđenog izlaska iz Evropske unije Velika Britanija sve je više podijeljena o tome kako to učiniti, a sve je veći broj onih koji kažu da bi se nakon skoro dvije godine pregovora trebalo vratiti na početak i pitati građane da li i kako nastaviti. Nakon što je prošle sedmice pretrpjela najveći poraz Vlade u historiji Parlamenta, a potom sa samo 19 glasova više jedva uspjela preživjeti glasanje o povjerenju, premijerka Theresa May nastavlja borbu. Saveznike i opozicijske političare pokušava uvjeriti da prihvate "plan B" sporazuma. Brexit bi se trebao dogoditi konkretno u petak, 29. marta, u 23 sata po lokalnom vremenu.

Hoće li Velika Britanija ostati u Evropskoj uniji ili izaći iz nje, hoće li građane pozvati na novi referendum, bliži li se kraj vladavine Therese May?

O tome smo razgovarali s gostima Konteksta:

- u Londonu je aktivistica za ljudska prava i izvršna direktorica organizacije "Migrants Organise" Zrinka Bralo,

- u Beogradu istraživač Centra za evropske politike Strahinja Subotić, a

- u Zagrebu politički analitičar Mato Mijić.

 

Emisiju je vodila Jasmina Kos, uredila Nejra Kozarić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi