Podijeli

Kontekst: Orbanov poraz u Budimpešti - početak kraja?

Kontekst: Orbanov poraz u Budimpesti - opomena ujedinjene opozicije

Mađarska opozicija i dalje slavi najveću pobjedu u posljednjih deset godina - opozicijski kandidati osvojili su pobjedu u četiri od pet najvećih gradova, uključujući i Budimpeštu. Za novog gradonačelnika Budimpešte Gergelyja Karasconyja pobjeda je “historijska".

Ipak, za sada ovi rezultati neće utjecati na snagu premijera Viktora Orbana, njegova stranka Fides i dalje je jaka u ruralnim dijelovima zemlje. Do sada je pobijedila i na lokalnim i na parlamentarnim, a i na evropskim izborima još od 2010. Parlamentarni izbori su 2022.

Ima li opozicija pravo kada kaže da ovako ujedinjena može protiv Orbana i na sljedećim izborima ili je u pravu mađarski premijer, koji je u noći poraza uvjeravao svoje birače da su i dalje baš oni najjači?

O tome u Kontekstu govore:

- Gabor Gyori, politički analitičar iz Budimpešte,

- Davor Boban, profesor na FPZ-u iz Zagreba, koji se uključuje iz Banje Luke, i

- Vujo Ilić, glavni istraživač Crta.rs iz Beograda.

 

Autorica i voditeljica Ivana Momčilović-Odobašić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi