Podijeli

Kontekst: Opozicione koalicije

U Banjoj Luci je prije nekoliko dana potpisana Deklaracija o osnivanju Saveza za promjene. Okosnicu tog saveza čine Srpska demokratska stranka (SDS), Partija demokratskog progresa (PDP) i Narodni demokratski pokret (NDP) a pridružilo im se još sedam političkih stranaka iz RS-a, stvarajući jedinstven opozicioni blok protiv vladajućeg Savez nezavinsih socijaldemokrata (SNSD).

Savez za promjene nastupit će na općim izborima ove godine kao jedinstven politički blok, sa zajedničkim kandidatima za predsjednika RS-a i člana Predsjedništva BiH. Sličnih koalicija u prošlosti bilo je i u susjednim zemljama.

Koliko su bile uspješne i kakve promjene mogu donijeti ovakva koaliranja, za Kontekst govore: Aleksandra Pandurević, članica Glavnog odbora SDS-a i zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta BiH; Zoran Živković, predsjednik Nove stranke i jedan od lidera nekadašnje Demokratske opozicije Srbije, koja je 5. oktobra 2000. godine srušila vlast Slobodana Miloševića i Zdravko Krsmanović, predsjednik Nove socijalističke partije, članice Saveza za promjene.

Emisiju vodi Marko Radoja. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.