Podijeli

Kontekst: Odnosi u regiji nakon haških presuda

Kontekst: Odnosi u regiji nakon haških presuda

Žalbeno vijeće Haškoga suda potvrdilo je, uz manje izmjene, prvostepenu presudu vojnom i političkom vrhu bivše samoproglašene Hrvatske republike Herceg-Bosne. Potvrđeno je postojanje udruženog zločinačkog poduhvata u Bosni i Hercegovini, u kojem je učestvovalo i rukovodstvo Republike Hrvatske, te je rat u BiH okarakterisan kao međunarodni sukob. Svima su potvrđene i istovjetne kazne zatvora, ukupno 111 godina.

Sedmicu ranije, prvostepenom presudom na doživotnu kaznu zatvora osuđen je i Ratko Mladić, ratni zapovjednik Vojske Republike Srpske. Sudsko vijeće je zaključilo, još nepravomoćnom presudom, da je Mladić od 1992. do 1995. godine bio učesnik udruženog zločinačkog poduhvata.

O tome šta će ovakve presude značiti za odnose zemalja regije, a šta mogu donijeti žrtvama, za Kontekst govore:

Ivo Josipović, bivši predsjednik Republike Hrvatske i stručnjak za krivično pravo, Nataša Nikolić, pravnica Beogradskog centra za ljudska prava, i profesor Fahrudin Rizvanbegović, bivši zatočenik logora Dretelj.

Emisiju vodi Saša Ćeramilac, uređuje Žana Kovačević.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi