Podijeli

Kontekst: Odlazak ljekara i medicinskih radnika

Kontekst: Odlazak ljekara i medicinskih radnika

Od ulaska Hrvatske u Evropsku uniju zemlju je napustilo blizu 600 ljekara, a 1.700 zatražilo papire za odlazak na rad u inozemstvo.
Prošle godine Bosnu i Hercegovinu je napustilo blizu 350 ljekara, a Srbiju 2016. blizu 1.200 medicinskih radnika s iskustvom.
To su podaci strukovnih sindikata.

Je li odlazak medicinskih radnika iz zemalja Zapadnog Balkana alarmantan?
Prijeti li regiji nedostatak specijalista?
Kako se sve to odražava na kvalitet zdravstvene zaštite, a koliko zemlje gube, uzimajući u obzir troškove njihovog školovanja i usavršavanja?

Gosti Konteksta su:

- u Bijeljini specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine Republike Srpske Miodrag Femić,

- u Osijeku vanredni profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta „Josip Juraj Strossmayer“, bivši šef Odjela za radioterapiju i onkologiju Damir Gugić,

- u Kraljevu specijalista anesteziologije s reanimatologijom, predsjednik Sindikata ljekara i farmaceuta Srbije Rade Panić.

Emisiju vodi Adnan Rondić, a uredila Azra Hadžić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi