Podijeli

Kontekst: Novi zakon o policiji u Kantonu Sarajevo

Kontekst: Novi zakon o policiji u Kantonu Sarajevo

Provedenom analizom u Upravi policije MUP-a Kantona Sarajevo utvrđeno je da dvije trećine policijskih službenika nema adekvatnu stručnu spremu, obrazovanje u skladu s radnim mjestom.

Tako, kako se navodi, na rješavanju teških krivičnih djela, složenih i odgovornih poslova rade inženjeri poljoprivrede, nastavnici predškolskog obrazovanja te lutkari.

U protekle četiri godine MUP-u i Upravi policije odobreno je povećanje budžeta za gotovo 30% , što je oko 15 miliona eura. Ipak, kako se u analizi dalje navodi, uprkos tom novcu, još nije postignut stepen sigurnosti koji građani očekuju. Novina je i izmjena načina izbora policijskog komesara.

Vlada Kantona poručuje da će najavljene izmjene policiju, kako kažu, zaštiti od politike i učiniti je efikasnijom. Sindikat tvrdi suprotno.

Šta policija i građani Kantona mogu očekivati od predloženih promjena – za Kontekst govore: ministar unutrašnjih poslova Sarajevskog kantona Admir Katica, predsjednik Sindikata policije Kantona Sarajevo Sadik Ećo i Elmedin Muratbegović, profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu.

Emisiju vodi Ivana Momčilović, uredila Žana  Kovačević

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.