Podijeli

Kontekst: Nova vlada i izazovi pred Italijom

Kontekst: Nova vlada i izazovi pred Italijom

Novi italijanski premijer Giuseppe Conte i njegova vlada položili su zakletvu pred predsjednikom zemlje gotovo tri mjeseca nakon parlamentarnih izbora. U posljednjem trenutku su izbjegnuti novi izbori. Vladu čine ministri iz dvije stranke: antisistemskog Pokreta pet zvijezda i krajnje desničarske Lige. Oni su obećali program u kojem će Italija biti na prvom mjestu, što je zabrinulo Evropsku uniju. Nakon što je predsjednik Sergio Mattarella stavio veto na prvu listu koju mu je mandatar Conte predstavio, prihvatio je drugu bez euroskeptika Paola Savone. 

Je li Italija prijetnja stabilnosti Evropske unije, šta će donijeti nova italijanska vlada, zašto se strahuje od grčkog scenarija, kako na sve gledaju ostale članice Unije te zašto jača desnica u Evropi razgovaramo s našim gostima: u Zagrebu je Kristijan Kotarski, docent na Fakultetu političkih znanosti, a u Beogradu Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globalizacije.

Emisiju vodi Dalija Hasanbegović, uredila Azra Hadžić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi