Podijeli

Kontekst: Nova Evropska komisija i zemlje regije

Kontekst: Nova Evropska komisija i zemlje regije

Nova predsjednica Evropske komisije i bivša ministrica odbrane Njemačke Ursula von der Leyen izabrala je sastav nove komisije, u kojoj će biti 13 žena i 14 muškaraca.

27 komesara morat će proći saslušanje pred nadležnim odborima Evropskog parlamenta. Saslušanja bi trebala biti obavljena od 30. septembra do 8. oktobra, a Parlament bi na plenarnoj sjednici 23. oktobra trebao glasati o cijeloj komisiji.

Ako sve protekne bez problema, nova Evropska komisija preuzima dužnost 1. novembra.

Ko su predloženi novi komesari, kakav će biti odnos prema proširenju nove predsjednice Ursule von der Leyen, ali i novopredloženog komesara za proširenje, susjedske odnose, mađara Laszloa Trocsanyija, o čijem su eventualnom izboru podijeljena mišljenja, kako će se voditi politika migracija i sigurnosti - za Kontekst govore Draško Aćimović, bivši ambasador Bosne i Hercegovine u Briselu,

Momčilo Radulović, predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori, i Igor Bandović iz Evropskog fonda za Balkan u Beogradu.

Emisiju vodi Irena Kuldija, uređuje Žana Kovačević.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi