Podijeli

Kontekst: Nova etapa krize u BiH

Ima li rješenja za političku krizu u Bosni i Hercegovini i ko će ga ponuditi? Kako deblokirati izvršnu i zakonodavnu vlast u Federaciji BiH? Šta, u situaciji ekonomsko - socijalnog kolapsa, za Republiku Srpsku znači osnivanje Savjeta za očuvanje ustavnog poretka tog entiteta? Koliko su ozbiljne posljedice dugotrajne krize?

BiH je u stalnom stanju krize - ako ne na državnom, onda na nivou entiteta. U Federaciji BiH nakon smjene ministra finansija Ante Krajine, blokirana je izvršna vlast, koja već odavno nema podršku parlamentarne većine. Jednako teško, ali bez blokada je i u Republici Srpskoj. Predsjednik najavljuje osnivanje novih tijela čija je svrha i funkcija, prema ocjeni analitičara, očuvanje aktuelne vlasti, a ne ustavnog poretka.

Gosti u Kontekstu su: u Sarajevu - Enes Ratkušić, profesor sociologije iz Mostara; također u Sarajevu - Nedim Hogić, stručnjak za ustavno pravo, predavač na Sarajevskoj školi nauke i tehnologije; te u Banjaluci - Željko Raljić, urednik portala Istinito.

Voditelj: Saša Delić

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi