Podijeli

Kontekst: Njemačka nakon izbora

Kontekst: Njemačka nakon izbora

Građani Njemačke izabrali su 19. saziv Bundestaga. Njemačka izborna komisija potvrdila je jutros da je Koalicija stranaka CDU/CSU Angele Merkel sa 33 posto glasova pobjednik parlamentarnih izbora. "Vječna kancelarka", kako je zovu, Angela Merkel je pred četvrtim mandatom. Njeni dosadašnji koalicijski partneri, njemačka Socijaldemokratska partija (SPD), s osvojenih 20,5 posto glasova najavila je da odlazi u opoziciju.

Veliku pažnju privukao je i rezultat desničarsko-populističke stranke Alternativa za Njemačku AfD, koja je osvojila 12,6 posto glasova i prvi put će ući u parlament. Dovoljno glasova za ulazak u parlament imaju i Liberali FDP, Zeleni i Ljevica.

Ko će činiti vladajuću koaliciju i kakvi izazovi stoje pred Njemačkom u predstojećem periodu razgovaramo s našim gostima:

- Božom Kovačevićem, bivšim ambasadorom Hrvatske u Rusiji, predavačem na Visokoj školi međunarodnih odnosa i diplomatije Dag Hammarskjöld

- Ivom Viskovićem, profesorom na Fakultetu političkih nauka i bivšim ambasadorom Srbije u Njemačkoj.

Emisiju je vodila Nensi Blažević, uredila Žana Kovačević.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.