Podijeli

Kontekst: Njemačka i Balkan

Njemačka otvoreno preuzima inicijativu na području bivše Jugoslavije. U fokusu je BiH, koja nikako da izađe iz slijepe i destruktivne ulice. Kad ne ide politički, možda krene ekonomskim putem. Spremne su milijarde, no jesu li spremni i projekti zemalja koje vape za pomoći?

Njemačka kancelarka Angela Merkel 28. augusta organizuje konferenciju posvećenu zapadnom Balkanu na kojoj učestvuju Slovenija, Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Albanija - ali prema sadašnjim najavama ne i Kosovo.

Vrijeme velikog berlinskog skupa odabran je samo desetak dana pred početak službene izborne kampanje u BiH.

Kakve će biti poruke Angele Merkel i u kojem će se pravcu kretati pojačani njemački angažman u BiH razgovaramo s našim gostima: Adnanom Huskićem, političkim analitičarem; Viktorom Gaberom, penzionisanim diplomatom i Filipom Balunovićem.

Voditeljica je Mirjana Hrga.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi