Podijeli

Kontekst: Nezakonito prisluškivanje

Je li u državama regije nezakonito prisluškivanje već decenijama uobičajeno? Zašto je smijenjen direktor Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Hrvatske?

Kako spriječiti zloupotrebe u radu obavještajnih službi i prikupljanju podataka? Mogu li građani imati povjerenja u državu i funkcionisanje institucija pravnog sistema?

U Hrvatskoj je aktuelna nova afera - Prisluškivanje. Od obavještajnih afera, problema narušavanja privatnosti građana nisu oslobođene ni druge zemlje regije. U ovom izdanju Konteksta govorimo o prisluškivanju, zakonitom i nezakonitom, obavještajnim aktivnostima, sigurnosnim provjerama i mogućim zloupotrebama.

Gosti emisije su: u Sarajevu, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović; u Beogradu, povjerenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić i u Zagrebu stručnjak za krivično pravo, advokat Veljko Miljević.

Kontekst vodi Dalija Hasanbegović, a uvodni prilog donosi Ivan Čorkalo.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi