Podijeli

Kontekst: Neprocesuirani ratni zločini

Kontekst: Neprocesuirani ratni zločini

Više hiljada ljudi iz svih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine protestovalo je u Vukovaru, jer se, kako je rečeno, ne procesuiraju počinioci ratnih zločina. Govornici su najviše kritikovali nadležne hrvatske institucije, prvenstveno državno tužilaštvo.

OSCE je nedavno objavio analizu prema kojoj je u Bosni i Hercegovini više od pet hiljada osoba osumnjičeno za ratne zločine. Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu ni tri godine po osnivanju još nema podignutih optužnica. Nekadašnji glavni haški tužilac Serge Brammertz nedavno je upozorio da procesuiranje ratnih zločina u državama bivše Jugoslavije nazaduje posljednjih nekoliko godina te da u javnosti dominira veličanje ratnih zločinaca i negiranje zločina.

O tome šta usporava okončanje započetih i otvaranje novih procesa za Kontekst govore: dugogodišnji advokat Toma Fila, njegov zagrebački kolega advokat Veljko Miljević te političko-pravni analitičar Nedim Hogić.

Emisiju vodi Irena Kuldija, a uredila Žana Kovačević.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi