Podijeli

Kontekst: Naučna istraživanja u regiji

Ulažu li države regije dovoljno u nauku i naučna istraživanja? Koliko je naučnoistraživačka djelatnost ovisna o međunarodnoj saradnji?

Može li regija pratiti evropska kretanja? Kako se rezultati istraživanja koriste pri donošenju bitnih odluka? Naučna istraživanja u oblasti društvenih nauka doprinose boljem razumijevanju izazova, s kojima se suočava moderno društvo. Europska unija, kroz različite programe, ulaže milijarde eura u nauku i naučna istraživanja.

Kakvo je stanje u regiji? Gosti emisije su: u Beogradu - član Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo u Skupštini Srbije, te naučni saradnik na Institutu društvenih nauka u Beogradu, dr. Neven Cvetićanin; u Skoplju - profesorica na Internacionalnom balkanskom univerzitetu, Fakultet ekonomskih i administrativnih nauka, dr. Snežana Bilić -Sotiroska i u Sarajevu - docent na Ekonomskom fakultetu dr. Adnan Efendić.

Kontekst vodi Adnan Rondić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.