Podijeli

Kontekst: Nasilje među djecom i mladima

Kontekst: Nasilje među djecom i mladima

Zašto je nasilje među djecom i mladima postalo česta pojava? Kako zaštititi djecu i kako prepoznati nasilnika? Koliko preventivne akcije imaju odjeka te kako reagovati u slučaju nasilja?

U Hrvatskoj je 2017. godine, prema policijskim podacima, zabilježeno 745 slučajeva nasilja među maloljetnicima. Čak 43 posto djece doživjelo je vršnjačko nasilje, psihičko ili fizičko, rezultati su posljednje analize provedene u Bosni i Hercegovini. U Srbiji, prema pojedinim istraživanjima, 65 posto učenika je bar jednom tokom školovanja bilo izloženo nekom obliku vršnjačkog nasilja.

Kako tome stati nakraj? O tome u Kontekstu razgovaramo s gostima:

- u Zagrebu je Maja Lisska, pedagoginja u Osnovnoj školi Frana Galovića i mentorica na projektima „Stop nasilju u školama“ koje je provodio UNICEF,

- u Beogradu Biljana Lajović, specijalistica školske psihologije, savjetnica ministra obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije, a

- u Sarajevu Zdravko Kujundžija, šef Odbora za sigurnost u Vijeću roditelja Kantona Sarajevo.

Emisiju vodi Jasmina Kos, a pripremila Azra Hadžić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Analiziramo, tragamo, pitamo, upoređujemo.

Interview

Business Magazin, Sportski Magazin, Al Jazeera Svijet

Informativni talk-show

Dokumentarni program Al Jazeere

Informativna emisija