Podijeli

Kontekst: Macron i 'Žuti prsluci'

Kontekst: Macron i 'Žuti prsluci'

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u obraćanju naciji priznao je da je bijes građana opravdan te je pristao ispuniti neke zahtjeve pokreta "Žuti prsluci". Najavio je povećanje najniže plaće, neoporezivanje prekovremenih sati i bonusa na kraju godine, kao i manje doprinose na penzije ispod 2000 eura. No, neki su sindikati, nezadovoljni mjerama, pozvali na nove proteste zajedno sa "Žutim prslucima". Kad je riječ o bilansu prethodnih dana, više desetaka ljudi povrijeđeno je tokom demonstracija u subotu, a uhapšeno ih je više od 1700. Analitičari ističu da pokret "Žuti prsluci" sada traži mnogo više: promjenu neoliberalnog modela te ostavku predsjednika. Kako će se situacija dalje razvijati u Francuskoj, mogu li se protesti prenijeti i na druge države, razgovaramo u ovom Kontekstu. Naši su gosti:

- u Zagrebu Mirko Galić, dugogodišnji diplomata i dopisnik iz Pariza,

- u Beogradu Nada Popović Perišić, predsjednica Fakulteta za medije i komunikacije te nekadašnja ambasadorica pri UNESCO-u, i

- u Sarajevu Jasmin Hasanović, asistent na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Emisiju vodi Saša Delić, a uredila je Žana Kovačević.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi