Podijeli

UoDfiKsnq8w

Kontekst: Kultura štednje

Kako se građani regije odnose prema štednji u bankama? Šta pokazuju trendovi i zastupljenost pojedinih kategorija štednje? Šta će donijeti uvođenje poreza na zaradu od štednje u Hrvatskoj? Kakva su iskustva u drugim zemljama?

Svjetski dan štednje obilježava se 31. oktobra, kao sjećanje na Prvi međunarodni kongres štedioničara, održan 1924. u Milanu. Tu su predstavnici svjetskih štednih ustanova tražili izlaz iz krize koju je prouzrokovao Prvi svjetski rat i zaključili da je za razvoj prijeko potrebna štednja.

Ove godine raste štednja građana u regiji. U BiH je zabilježen rekordan nivo štednje još od 95. godine.

Koliko je važno imati finansijsku sigurnost u vidu ušteđevine i kakvi su uslovi za štednju u zemljama regiona, razgovaramo sa gostima:

u Zagrebu je ekonomski analitičar, direktor Arhiv-analitike, bivši izvršni direktor u Hrvatskoj narodnoj banci Velimir Šonje,

u Beogradu redovni profesor na Bankarskoj akademiji dr. Vladimir Medan,

u Skoplju ekonomista, profesor, bivši guverner Narodne banke Makedonije, nekadašnji potpredsjednik Vlade Makedonije dr. Ljube Trpeski.

Voditeljica je Marina Riđić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi