Podijeli

Kontekst: Kriza u Makedoniji - šta je rješenje?

Kontekst: Kriza u Makedoniji - šta je rješenje?

Evropska unija strahuje da bi politička kriza u Makedoniji mogla prerasti u međuetnički sukob koji bi se mogao proširiti i izvan makedonskih granica.

Takav utisak, nakon posjete Makedoniji, kolegama u Briselu prenijela je visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini.

Tri mjeseca nakon izbora predsjednik Đorge Ivanov odbio je dati mandat za sastav vlade opozicijskom čelniku Zoranu Zaevu, optužujući ga da s albanskim strankama radi na federalizaciji zemlje.

Na ulicama gradova širom Makedonije protestuju pristalice stranke VMRO-DPMNE, koji su protiv uvođenja albanskog kao drugog službenog jezika, a zabilježeni su i prvi incidenti.

Šta je rješenje višegodišnje političke krize u Makedoniji, za „Kontekst“ govore Svetomir Škarić, profesor ustavnog prava i nekadašnji savjetnik makedonskog predsjednika, i Albert Musliu, politički analitičar.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi