Podijeli

Kontekst: Korona virus u regiji

Kontekst: Korona virus u regiji

Zbog pandemije korona virusa predsjednik Srbije Aleksandar Vučić proglasio je vanredno stanje. Zatvorene su škole i granice te usvojene i dodatne mjere zbog nediscipline građana.

Hrvatska bilježi nove slučajeve, među kojima su i tri ljekara, a devet hiljada ljudi je u samoizolaciji.

U Bosni i Hercegovini na snagu je stupila odluka o slanju u obavezni karantin svih koji dolaze iz inozemstva, a svako njeno kršenje bit će tretirano kao krivično djelo.

Njemačka je posljednja u nizu zemalja koja zatvara granice dok evropske države pokušavaju spriječiti širenje korona virusa, a najkritičnije je i dalje u Italiji, gdje se broj zaraženih približio 25.000, a od korona virusa je dosad umrlo više od 1800 ljudi.

U okviru borbe protiv pandemije Austrija je proglasila vanredno stanje, Španija i Francuska razmatraju nove mjere.

 Kakva su iskustva zemalja u kojima se korona virus najviše raširio i koliko su primjenjiva u regiji, za Kontekst govore: Dragan Delić, infektolog, Mirza Palo, predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije u Bosni i Hercegovini, i Boriša Buha, zaposlenik Konzulata BiH u Milanu.

 Emisiju vodi Ivana Momčilović Odobašić, uređuje Žana Kovačević.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi