Podijeli

Kontekst: Konstitutivnost u FBiH

Kontekst: Konstitutivnost u FBiH

Ustavni sud BiH u svojoj jučerašnjoj odluci odbacio je kao neosnovan zahtjev 30 zastupnika Narodne skupštine Republike Srpske za ocjenu ustavnosti "svih zakona i ostalih odluka usvojenih u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine od njegovog konstituisanja nakon izbora 2014. godine". Sud je zaključio da Klubu delegata srpskog naroda nije onemogućena jednakost u uživanju političkih prava u Domu naroda Parlamenta FBiH, iako taj klub ima 13, umjesto 17 delegata.

Podnosioci zahtjeva, između ostalog, smatraju da Dom naroda Parlamenta FBiH nakon izbora 2014. godine nije konstituisan u skladu s Ustavom FBiH jer mu nedostaju četiri delegata. Ustavni sud BiH je, međutim, naglasio da nadležne vlasti moraju pronaći mehanizam koji će osigurati konstituisanje Doma naroda Parlamenta FBiH u punom sastavu.

Na koji način je to moguće učiniti, za Kontekst govore:

- Predrag Kojović, delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH,

- Fuad Hadžimehmedović, također delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH, i

- Izmir Hadžiavdić, stručnjak za ustavno pravo i sekretar Doma naroda Federalnog parlamenta.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.