Podijeli

Kontekst: Katalonija nakon izbora

Kontekst: Katalonija nakon izbora

Katalonski parlament, konstituiran nakon izbora održanih 21. decembra 2017. godine, izabrao je Rogera Torrenta za svog predsjednika. Torrent je vatreni zagovornik nezavisnosti Katalonije i treba odlučiti o eventualnom izboru Carlesa Puigdemonta za predsjednika Katalonske vlade "na daljinu" jer se nalazi u izgnanstvu u Briselu.

On je jedini i zvanični kandidat za predsjednika Vlade te će o njegovom imenovanju idućih dana glasati Parlament u Kataloniji. Može li Puigdemont upravljati Katalonijom putem videolinka, je li borba za nezavisnost gotova i kakav odnos predstoji Španiji i Kataloniji, razgovarali smo s našim gostima.

U Zagrebu je prodekan Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije “Dag Hammarskjöld” Goran Bandov, a u Beogradu programski direktor organizacije „Novi treći put“  Dimitrije Milić.

Emisiju vodio Marko Radoja, uredila Nejra Kozarić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi