Podijeli

Kontekst: Jovanka Broz

Sedamdesetih godina 20. vijeka, optuživali su je da radi protiv Josipa Broza, da želi vlast, planira puč, da je sovjetski špijun. Optužbe je negirala. Posljednje tri godine Titovog života bili su razdvojeni, iako se zvanično nisu razveli.

Ko je bila Jovanka Budisavljević Broz, posljednja supruga Josipa Broza? Kakva je njena politička uloga u godinama Titove najveće moći? Zašto je umrla zaboravljena od države, partijskih drugova i Titove porodice? Da li je, kome i zašto smetala Jovanka Broz? Zašto je građanska elita Srbije i poslije rušenja Slobodana Miloševića, šutila o kršenju njenih građanskih prava? 

O tome govore gosti Konteksta, u Beogradu - dugogodišnji prijatelj Jovanke Broz i autor knjige "Jovanka Broz, moj život i istina", novinar i publicista, Žarko Jokanović, u Skoplju - advokat i politički konsultant, nekadašnji predsjednik omladine SFRJ i saradnik Josipa Broza, Azem Vlasi, u Zagrebu -  profesor na Filozofskom fakultetu, istoričar, dr. Tvrtko Jakovina. 

Emisiju vodi Anne Marie Ćurčić a uvodnu priču iz Beograda donosi Đorđe Kostić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi