Podijeli

Kontekst: Javne nabavke

Novi Zakon o javnim nabavkama u Bosni i Hercegovini nalazi se u proceduri . Predstavnici vlasti kažu da će njegovim usvajanjem proces postati transparentniji, a nevladine organizacije tvrde da će omogućiti dalju korupciju. U Srbiji Institucije tvrde da je primjenom novog Zakona ušteđeno 355 miliona eura. U Hrvatskoj, Zakonski okvir o javnim nabavkama dobio je prolaznu ocjenu od Evropske komisije.

Koliko je transparentan proces javnih nabavki u zemljama regije? Kako spriječiti korupciju? Kakva je uloga pravosuđa i imaju li vlasti volju i viziju da riješe zloupotrebe zakona?

O tome govore gosti Konteksta; u Sarajevu: direktor Antikorupcijske mreže organizacija civilnog društva - Eldin Karić, u Beogradu- direktor Uprave za javne nabavke Republike Srbije, Predrag Jovanović i u Zagrebu - ekonomski analitičar - Damir Novotny. 

Emisiju vodi Dalija Hasanbegović.
 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi