Podijeli

09JBLMlSyrA

Kontekst: Jadransko-jonska cesta

Gradnja Jadransko-jonske autoceste je zajednički interes Hrvatske, Albanije, Crne Gore i BiH, poruka je odaslana nakon nedavnog sastanka premijera četiri zemlje regije. To bi trebao biti važan koridor koji će povezati Italiju i jug Grčke, a gradnja, kako je najavljeno, neće krenuti idućih 15 godina.

Krenula je, međutim, široka diskusija kuda će ta autocesta proći te je li projekt realno ostvariv i hoće li se uklopiti u prostorne planove zemalja regije koji su već usvojeni i prema kojima je planirana nacionalna cestovna infrastruktura.

Koliko je to realan projekt i što bi donio zemljama regije? Jesu li realna očekivanja da  talijanska luka Trst preko Hrvatske, BiH, Crne gore i Albanije bude povezana sa jugom Grčke? 

O tome govore gosti Konteksta:  Ivan Brajović, ministar prometa i pomorstva Crne Gore,  Ivan Dadić, profesor na Fakultetu prometnih znanosti i Ešref Gačanin, dugogodišnji direktor instituta IPSA u Sarajevu.

Voditeljica je Irena Kuldija.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi