Podijeli

Kontekst: Izbjeglice, migranti i Evropa

Kontekst: Izbjeglice, migranti i Evropa

Ima li Evropa rješenje za probleme izbjeglica i migracija? Kako spriječiti trgovinu ljudima i osigurati zaštitu djece odvojene od roditelja? Koliko je uspješna integracija izbjeglica? Da li su samo teret ili pokretač ekonomskog napretka?

Više od milion izbjeglica mahom iz Sirije, Iraka i Afganistana, spas su prošle godine potražile u Evropskoj uniji, podaci su Međunarodne organizacije za migracije. I dok se smrtnost izbjeglica koje preko Turske i Grčke žele u Evropu drastično smanjio, ovo je najsmrtonosnija godina za one koji su preko centralnog Mediterana pokušali doći do kontinenta. Međutim, tu ih čekaju nove muke i prepreke, diskriminacija, neuslovni smještaj, žilet-žica i strah da će biti deportovani u ratna područja iz kojih su pobjegli. O svemu ovome razgovaramo s našim gostima:

u Skoplju - predstavnik UNHCR-a za Makedoniju Mohammad Arif,

u Beogradu - Nikola Kovačević, iz Centra za ljudska prava,

u Zagrebu - profesor Međunarodnog prava Davorin Lapaš.

Kontekst vodi Stefan Goranović.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi