Podijeli

Kontekst: Informacione tehnologije regije

U kojem pravcu ide razvoj informacionog društva u zemljama zapadnog Balkana? Kakve su mogućnosti u sektoru informacionih tehnologija?

Mogu li domaći informatičari odgovoriti svjetskim izazovima? Kako privući investitore i obrazovati mlade stručnjake? Najvećih 100 informatičkih kompanija u Jadranskoj regiji imalo je prihod od 2,53 milijarde eura u 2011. godini.

Američki poslovni list Forbes predviđa da će u ovoj godini softverski dizajneri i inženjeri biti najtraženija zanimanja na svijetu.

U Kontekstu govorimo o razvoju i perspektivama informacionih tehnologija u jugoistočnoj Evropi. Gosti emisije su: u Sarajevu - profesor na Elektrotehničkom fakultetu dr. Novica Nosović, u Beogradu je - savjetnica ministra finansija Srbije za inovacije i ekonomiju znanja i bivša ministrica za telekomunikacije Jasna Matić, te u Zagrebu - programer i osnivač kompanije za izradu internetskih i mobilnih aplikacija „IT 4U“ Stevica Kuharski.

Kontekst vodi Marko Radoja, uvodni prilog o stanju u sektoru informacionih tehnologija u Bosni i Hercegovini donosi Harun Karčić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi