Podijeli

4oG4LH1EPCI

Kontekst: Ima li morala u politici?

Optužnica za više krivičnih djela, među kojima  i ometanje rada pravosuđa u BiH, nije prepreka za ministarska imenovanja ili mandat u najvišem zakonodavnom tijelu države. Iz Centralne izborne komisije BiH tako je saopćeno da nema elemenata za oduzimanje mandata delegatu u Domu naroda Parlamenta BiH Fahrudinu Radončiću, koji se zbog spomenutih optužbi nalazi u pritvoru, a njegov stranački kolega može biti imenovan za državnog ministra saobraćaja i komunikacija iz kućnog pritvora. O ostavkama ili povlačenjima mandata niko ne razmišlja ni kada je regija u pitanju, pa je tako smjena ministra odbrane Srbije Bratislava Gašića nakon neprimjerenog komentara upućenog novinarki trajala dva mjeseca.

O tome je li politička odgovornost nepoznata u balkanskoj političkoj praksi za Kontekst, govore Jusuf Žiga, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu,  Ivan Šijaković, profesor sociologije iz Banje Luke i Zoran Stojiljković, također profesor političkih nauka i sociologije savremenog društva.

Emisiju vodi Marko Radoja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.