Podijeli

Kontekst: Hitne ekonomske mjere vlada u regiji

Kontekst: Hitne ekonomske mjere vlada u regiji

Većina vlada u regiji do sada je donijela hitne mjere za zaštitu ekonomije tokom pandemije korona virusa. Većina odredbi usmjerena je ka održavanju likvidnosti finansijskog sistema i preduzeća: od moratorija na kreditne obaveze i reprograma postojećih kredita, osnivanja garancijskih fondova do interventnog otkupa viškova u poljoprivrednoj proizvodnji. Jasno je da će se postojeći prijedlozi proširivati u skladu s potrebama tržišta u ovom kriznom periodu.

Tema Konteksta su inicijalne mjere za ublažavanje efekata korona virusa na ekonomiju koje preduzimaju vlade u BiH, Srbiji i Hrvatskoj.

Gosti emisije su Marko Jurčić, savjetnik predsjednika Hrvatske gospodarske komore, Slobodan Đinović, član predsjedništva Unije poslodavaca Srbije i Aziz Šunje, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi