Podijeli

Kontekst: Granice na Balkanu

Kako riješiti neriješena pitanja o granicama između zemalja regije? Šta su granice, a šta ograničenja za dogovor o ovom važnom pitanju u regiji? Mogu li države postići dogovor ili je neophodna međunarodna arbitraža?

Većina bivših republika nekadašnje SFRJ ni dvadeset godina od raspada zajedničke države nema tačno definirane granice. Višegodišnji rad međudržavnih komisija i drugih tijela nije donio željene rezultate. Kako će se dalje odvijati proces utvrđivanja granica i je li u nekim slučajevima jedino rješenje međunarodna arbitraža razgovaramo sa našim gostima: u Zagrebu - bivši ministar vanjskih poslova Hrvatske Mate Granić, u Banjoj Luci - zamjenica ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Ana Trišić-Babić, u Beogradu - načelnik Grupe za granice pri Ministarstvu vanjskih poslova Srbije, potpukovnik Sava Stanković.

Uvodnu priču donosi Ljiljana Smiljanić, a emisiju vodi Adnan Rondić. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.