Podijeli

Kontekst: Francuski veto - početak ili kraj EU-a?

Kontekst: Francuski veto - početak ili kraj EU-a?

Iako je Evropski parlament ocijenio da su Sjeverna Makedonija i Albanija "ostvarile značajan napredak i ispunile zahtjeve Evropske unije za početak pristupnih pregovora", veto francuskog predsjednika Emmanuela Macrona bio je dovoljan da zaustavi ovaj proces. Holandija, Danska i Španija tražile su da pregovori o članstvu u EU budu otvoreni samo sa Skopljem, bez Tirane, ali je i taj prijedlog odbijen. I ne samo to, francuski predsjednik zatražio je i promjenu metodologije procesa pristupanja.

Mnogi su taj Macronov potez nazvali "historijskom greškom", koja je ozbiljno poljuljala povjerenje u Uniju, ocijenivši da je Sjeverna Makedonija uradila sve što se od nje tražilo, pa i ime promijenila.

Premijer te zemlje Zoran Zaev podnio je ostavku i najavio povlačenje s dužnosti početkom iduće godine, kada će upravljanje državom prepustiti tehničkoj vladi i čekati izbore najavljene za 12. april.

Analitičari upozoravaju da odgađanjem makedonskih i albanskih ambicija za članstvo Evropska unija šalje istu poruku i drugim zemljama regije.

Kako će ovakva odluka utjecati na političko stanje u tim zemljama, njihovu unutrašnju stabilnost i regionalne odnose, za Kontekst govore:

- Andrej Lepavcov, bivši ambasador Sjeverne Makedonije u Briselu,

- Dimitar Bechev, naučni saradnik Centra za slavenske, evroazijske i evropske studije Univerziteta Sjeverna Karolina, i

- Draško Aćimović, bivši ambasador Bosne i Hercegovine u Briselu.

 

Emisiju vodi Irena Kuldija, uređuje Žana Kovačević.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi