Podijeli

Kontekst: Fotoreporteri

Za novinare i reportere 2012. je bila crna godina. Prema podacima Međunarodnog instituta za štampu tokom obavljanja svog zadatka prošle godine ubijena su 132 novinara - reportera. Najveći broj u Siriji. A često su i zatvarani. Zašto reporteri i fotoreporteri rizikuju svoj život?

Koliko je u savremenom svijetu važna uloga ratnih fotoreportera i snimatelja? Ko su ljudi koji su okom kamere zabilježili najstrašnije trenutke novije balkanske istorije? Kako se fotografijom može informisati svijet o sukobima i prirodnim katastrofama? Šta su nove tehnologije promijenile u izvješavanju i radu fotoreportera?

Gosti Konteksta su: u Sarajevu-ratni fotoreporter, čije su fotografije rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini bile i dokazni materijal na suđenjima pred Haškim Tribunalom, Ron Haviv; u Zagrebu: slobodni fotoreporter i umjetnički fotograf Nikola Šolić; u Beogradu: snimatelj i šef beogradskog dopisništva agencije Reuters Feđa Grulović.

Emisiju vodi Dalija Hasanbegović.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.