Podijeli

Kontekst: Fiskalizacija

Fiskalnu kasu uvele su mnoge zemlje: Švedska, Malta, Italija, Bugarska, Srbija, Crna Gora, Makedonija, BiH, a početkom 2013. i u Hrvatskoj je stupio na snagu Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom. Iskustva su različita.

Šta  fiskalizacija znači za budžet, šta za poduzetnike, a šta za krajnje potrošače? Šta je fiskalizacija i kakva su iskustva zemalja regije u uvođenju i provođenju fiskalizacije? Kakav je njen značaj za ekonomiju zemlje? Do koje mjere se fiskalizacijom mogu rješavati finansijski problemi? Koliko je proces komplikovan i kako utječe na poresku disciplinu?

Gosti Konteksta su: u Zagrebu ekonomski analitičar i kolumnista u hrvatskom Forbesu Željko Kardum, u Banjoj Luci, analitičar Udruženja ekonomista Republike Srpske „SWOT“ Predrag Duduković i u Beogradu analitičar, novinar „Novog magazina“ Vojislav Stevanović.  Večerašnji Kontekst vodi Marko Radoja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi