Podijeli

Kontekst: Finansiranje političkih stranaka

Kako se finansiraju političke stranke u zemljama regije? Jesu li podaci o tome dostupni javnosti? Koliko je transparentno finansiranje predizbornih kampanja? Ko su najveći donatori političkih stranaka?

Prema podacima Centralne izborne komisije, u posljednjih deset godina političkim strankama u BiH iz budžeta, na različitim razinama vlasti,  isplaćeno je gotovo 100 miliona eura, što je otprilike 10 miliona godišnje. Prema važećim zakonima, stranke se dijelom mogu finansirati i iz privatnih izvora čiji su iznosi ograničeni.

O finansiranju političkih stranaka i predizbornih kampanja u regiji razgovaramo s našim gostima: u Banjoj Luci - Ivana Korajlić iz Transparency Internationala BiH; u Beogradu - Marko Matić, politolog i politički analitičar; u Skoplju -  Slađana Taseva iz "Transparentnost Makedonija".

Voditelj: Adnan Rondić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.