Podijeli

Kontekst: Električni i elektronski otpad

Šta je električni i elektronski otpad? Na koji način se u zemljama regije vrši zbrinjavanje te vrste otpada? Kakav utjecaj na okoliš ima njegovo nepropisno odlaganje? Kakve su zakonske regulative i koliko se prate svjetski trendovi u toj oblasti?

Jedan od vodećih globalnih ekoloških problema je elektronski i električni otpad. Nastaje brzim zastarijevanjem te vrste uređaja. Ukoliko se nepropisno odlaže, može biti izuzetno opasan, zbog komponenti koje sadrži, kao što su živa, hrom, azbest i drugi. 

Prema podacima programa za okoliš UN-a količina takve vrste otpada u svijetu godišnje iznosi i do 50 miliona tona. Do 2017. godine širom svijeta moglo bi ga biti 65 miliona tona godišnje.

Kakvo je stanje u zemljama regije. Koliko ta vrsta otpada i nepropisno odlaganje predstavlja opasnost za okoliš?

Gosti emisije su: U Sarajevu - pomoćnica direktora ZEOS eko-sistema Sarajevo Elma Babić-Džihanić; u Beogradu - pomoćnik direktora privrednog društva za ekološku djelatnost ORSES - Dragan Dilparić; u Zagrebu - voditeljica službe za upravno-pravne i normativne poslove Hrvatskog fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dijana Petković.

Uvodnu priču iz BiH donosi Azra Baždarević. Emisiju vodi Irena Kuldija.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.