Podijeli

Kontekst: Duple penzije bivših pripadnika HVO-a

Pitanje dvostrukih penzija podiglo je ovih dana veliku prašinu.

Krije li se iza nje i politički motiv, ili je jednostavno riječ o sređivanju računa? Ministarstva branitelja Hrvatske i Federacije BiH dogovorila su razmjenu podataka o ratnom putu svih pripadnika HVO-a.

Ministar Zukan Helez izjavio je da će oni koji primaju penzije obiju država kazneno odgovarati. Hoće li moći birati između penzije Hrvatske i one BiH i koja će država pri tom finansijski profitirati? U ovom izdanju Konteksta govori se o duplim penzijama.

Gosti emisije su: u Zagrebu Vesna Nađ, zamjenica ministra branitelja u hrvatskoj Vladi, te Davor Domazet Lošo, admiral u penziji, jedan od glavnih zapovjednika livanjske bojišnice i bojnog područja koje je obuhvatalo sjevernu i srednju Dalmaciju, te južnu Bosnu i Hercegovinu.

Učestvovao je u planiranju većih operacija Hrvatske vojske, kako u Hrvatskoj tako i u BiH. Od 1998. do 2000. zamjenik je načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske.

U Sarajevu, o duplim penzijama govori ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata u Vladi Federacije BiH Zukan Helez.

Ovu emisiju vodi Mirjana Hrga.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi