Podijeli

Kontekst: Dugovi državnih kompanija

Kontekst: Dugovi državnih kompanija

Državne kompanije u zemljama regije zapošljavaju desetine hiljada ljudi, imaju vrijednu imovinu i uglavnom su u ogromnim dugovima. U Hrvatskoj, nakon slučaja privatne firme Agrokor i borbe za spas radnih mjesta, u centru pažnje je slučaj Uljanik. Dug te grupacije je najmanje milijardu i stotinu miliona eura.

Uljanik grupa ima brodogradilišta u Puli i Rijeci, a agonija kompanije i borba hiljada radnika za opstanak traje već više od godinu dana. U sve se uključilo i tužilaštvo, u pritvoru je devetero ljudi osumnjičenih za zloupotrebe u poslovanju i prevare sa državnim subvencijama.

U Srbiji dugovi preduzeća u državnom vlasništvu, prema procjenama ekonomista, dostižu i milijardu eura godišnje.

U Bosni i Hercegovini, prema izvještaju MMF-a iz marta ove godine, 548 preduzeća u većinskom vlasništvu države duguje gotovo 4 milijarde i 100 miliona eura.

O tome kako ogromni dugovi državnih kompanija utiču na ekonomiju i može li njihova propast pokrenuti lavinu govorimo u ovoj emisiji.

Naši gosti su:

U Zagrebu Danko Sučević - specijalista za unapređenje poslovanja,

u Beogradu Bogdan Petrović - savjetnik za strana ulaganja,

i u Sarajevu Aziz Šunje - profesor na Ekonomskom fakultetu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi