Podijeli

CBP8pg0tXmM

Kontekst: Djeca i požari u Srbiji

Jedanaestoro djece stradalo je u požarima u Srbiji od decembra 2013. godine. Da li su se tragični ishodi mogli spriječiti? Šta uraditi da se takve nesreće više ne ponove? Kako djeci omogućiti sigurno odrastanje?

Dvije djevojčice, dobi dvije i tri godine, stradale su nedavno u požaru u porodičnoj kući u jednom selu nedaleko od Donjeg Milanovca. To je treći požar u Srbiji u posljednjih mjesec i po, u kojem su izgorjela djeca. U većini slučajeva, riječ je o siromašnim porodicama koje žive u trošnim kućama ili kartonskim barakama, a prema nalazima policije, izgorjele su uslijed pokušaja da se porodice ugriju.

Kako zaštititi najmlađe koji žive u siromaštvu tema je današnjeg Konteksta.

Naše gošće su: u Beogradu: Marija Petrović, advokat u Centru za prava deteta i Milica Đorđević, iz nevladine organizacije Centar za integraciju mladih i u Sarajevu Mirsada Bajramović, direktorica udruženja Zemlja djece – Tuzla.

Voditeljica je Anne Marie Ćurčić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi