Podijeli

Kontekst: Djeca i internet

Kontekst: Djeca i internet

Posljednja istraživanja pokazuju da djeca od treće godine života počinju koristiti mobitel i internet. Djeca školskog uzrasta pred pametnim uređajima provedu najmanje 4-5 sati dnevno, a u razgovoru s roditeljima manje od 30 minuta dnevno. Odrastanje djece danas razlikuje se od vremena u kojem su odrastali njihovi roditelji. Društveni kontakti, komunikacija i druženje se djelimično odvijaju online. Ekspanziju tog alata ne prati medijska pismenost korisnika, pa se sve više susreću sa govorom mržnje, povećanjem agresije i nasilja među djecom, kao i realnom opasnošću od zloupotrebe djece u svrhu pornografije. Rani susreti sa online svijetom doprinose sve većoj globalnoj zavisnosti od interneta, ali i digitalnoj depresiji. U ovom izdanju Konteksta razgovaramo o sigurnosti djece na internetu.

Naši gosti su u Beogradu Ana Mirković, psihologinja i direktorica Instituta za digitalne komunikacije, u Zagrebu Silvija Stanić, izvršna direktorica Udruženja roditelja "Korak po korak" i u Sarajevu Elmedin Muratbegović, profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu.

Emisiju vodi Marina Riđić, a urednica je Nejra Kozarić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi