Podijeli

Kontekst: Diplomatija - promocija zemalja ili ličnih interesa

Kontekst: Diplomatija - promocija zemalja ili ličnih interesa

Jedna od prvih odluka novog saziva Predsjedništva Bosne i Hercegovine bila je smjena 21 ambasadora i šest šefova misija i konzula.
Za nove diplomate imenovani su bivši savjetnici i šefovi kabineta aktuelnih članova Predsjedništva, novinari, federalni ministri i profesori, uglavnom bez ikakvog ranijeg diplomatskog znanja i iskustva. Naročitu pažnju javnosti izazvala je ta masovna smjena i nova imenovanja poput Svena Alkalaja, bivšeg ministra vanjskih poslova BiH, protiv kojeg je vođen krivični postupak u kojem je oslobođen, te novinara RTRS-a Siniše Mihailovića, koji je imenovan na mjesto konzula Bosne i Hercegovine u Istanbulu. Značajne promjene godinama najavljuju i u Ministarstvu vanjskih poslova Srbije, u tamošnjoj DKP mreži, zbog eventualnih zloupotreba u ambasadama te zemlje širom svijeta.

O efektima diplomatije zemalja regije u svijetu te ko i kako kreira vanjsku politiku govorimo u ovom Kontekstu. Naši gosti su:

- u Beogradu Pavle Jevremović, dugogodišnji diplomata i bivši ambasador Srbije u Briselu i UN-u, i

- u Sarajevu Ivica Dronjić, smijenjeni ambasador Bosne i Hercegovine u UN-u u New Yorku.

Emisiju vodila Dalija Hasanbegović, uredila Žana Kovačević.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi