Podijeli

Kontekst: Digitalizacija tržišta rada

Kontekst: Digitalizacija tržišta rada

Više od polovine svjetske populacije koristi tzv. pametne telefone, a svaki peti stanovnik planete kupio je nešto posredstvom interneta u posljednjih mjesec dana, pa tako ekonomski razvoj i kompetitivnost zemalja zavisi od njihove sposobnosti da koriste nove tehnologije. Digitalizacija tržišta ne samo da predstavlja najbrže rastući trend nego i vrlo značajan izvor razvoja i inovativnosti. To su prepoznali i iz Projekta zapošljavanja mladih (YEP), pa su napravili mobilnu aplikaciju Job Club (Job Club), koja je nominovana za Evropsku nagradu mladih. Aplikacija pruža informacije o dostupnim prilikama za posao, stipendijama, obukama, ali i dodatne obavijesti bitne za daljnje razvijanje karijere.

O tome koji su to digitalni alati za traženje posla i šta je digitalizacija donijela tržištu rada razgovarali smo u Kontekstu. S nama su bili:

- u Sarajevu Dženan Trbić, viši stručni saradnik za socijalno preduzetništvo pri Projektu zapošljavanja mladih (YEP),

- u Zagrebu Diana Mudrinić, iz centra HUB385 i voditeljica projekta HUB385 Academy,

- u Beogradu Miloš Turinski, menadžer za odnose s javnošću sajta za zapošljavanje "Infostud.com".

Emisiju vodila Marina Riđić, uredila Nejra Kozarić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi