Podijeli

Kontekst: Deminiranje u regiji

Zagađenost minama jedan je od velikih i svakodnevnih problema država u regiji. Od mina su tokom posljednje dvije decenije stradale hiljade ljudi. Minska polja i danas se nalaze u blizini naselja, na poljoprivrednim posjedima i pored puteva.

Da li je deminiranje sigurnosni, ekonomski, socijalni ili općedruštveni problem? Ima li dovoljno novca i stručnog kadra za poslove deminiranja? Da li su državne institucije odgovorne u rješavanju ovog problema? Kakva je uloga donatora i međunarodnih organizacija.

U ovom izdanju Konteksta govorimo o deminiranju. Gosti emisije su: u Zagrebu - v.d. direktora Hrvatskog centra za razminiranje Miljenko Vahtarić; u Beogradu - istraživač iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Marko Milošević i u Sarajevu - iz Sektora za operacije BH MAC-a Goran Ždrale.

Večerašnji Kontekst vodi Dalija Hasanbegović.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi