Podijeli

Kontekst: Budućnost Brexita

Kontekst: Budućnost Brexita

Britanski parlament usvojio je odluku o održavanju prijevremenih parlamentarnih izbora 12. decembra. Uslijedila je nekoliko dana nakon što je Evropska unija odobrila novo, tromjesečno odgađanje Brexita do 31. januara iduće godine. Premijer Boris Johnson se nada da bi novim izborima njegova Konzervativna stranka mogla doći do većine, čime bi omogućio izlazak Britanije iz Evropke unije, kao što je obećao.

Analitičari ističu da su britanski glasači nakon tri godine političkih nesuglasica o izlasku zemlje iz Unije umorni i da je teško predvidjeti rezultate izbora. O tome šta će ova neizvjesnost donijeti Velikoj Britaniji u političkom, ali i ekonomskom smislu, a šta ostatku Evropske unije te hoće li početak 2020. i konačno donijeti razlaz za Kontekst govore: Zoran Kurelić, profesor i dekan Fakulteta političkih znanosti i Dejan Šoškić, redovni profesor Ekonomskog fakulteta i bivši guverner Narodne banke Srbije.

Emisiju vodi Adnan Rondić, a uređuje Žana Kovačević.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi